Tag med alger

Få algerne væk fra taget

Der skal ikke være alger på et tag. Så er det sagt. De skæmmer taget, og de kan risikere at være medvirkende til, at taget bliver ødelagt. Derfor skal de bare væk.

Hvorfor skal algerne væk?

For det første får de taget til at se slidt, trist og lurvet ud. Vil du gerne bevare dit tags smukke udseende, så skal du ikke lade det gro til i hverken alger, mos, lav eller mug. Det ser bestemt ikke godt ud. Derfor skal de fjernes, inden de får bredt sig for meget.

For det andet – og faktisk meget værre – så kan de små plantevækster være med til at nedbryde dit tag stille og roligt. Og det er jo katastrofalt.

Planter vil have vand for at overleve, og alger er ingen undtagelse i den henseende. Og de er ret gode til at sørge for, at de har fugt nok. For de evner simpelthen at holde rigtig godt på fugten, således at dens rødder står i konstant fugt, hvis de kan komme afsted med det.

Det kan de især på steder, som ikke så nemt tørrer ud. Det vil sige, at dele af dit tag, der vender mod nord eller er skygget af træer, naboer eller andet, de er mest udsat for, at alger tager bo der.

Fugten er den egentlige skurk her.

Hvorfor skader alger?

Det gør de sådan set heller ikke, men det, at de er så eminente til at holde på fugt gør, at fugten kan komme til at gøre skade på underlaget. Det kan forårsage, at taget eroderer og smuldrer og dermed bliver det dårligere til at være tag.

I frostvejr vil den gemte fugt omdannes til is, som så kan forårsage frostskader på dit tag. Det kan være sprængninger, eller for eksempel kan tagsten forskubbe sig, og så er taget ikke længere tæt. Det er jo ret skidt.

Trænger fugten endnu længere ind i tagkonstruktionen, kan træspær rammes, og fugten kan endda gå længere ind i huset og nå loftet. Vands og fugts veje er uransalige, så hvem ved, hvor langt det når?

Ikke for at male Fanden på væggen, men det kan altså gå ret galt, hvis man ikke er opmærksom på det og får det bremset, langt inden det kommer så vidt.

Kan du gøre noget få at fjerne algerne?

Ja, det kan du da heldigvis godt. Du behøver ikke at stå og stirre hjælpeløst fortvivlet på, at en lillebitte plante stille og roligt invaderer og nedlægger dit hus.

Du skal bare rykke på det, så er alt godt.

Du kan kaste dig ud i selv at tage kampen op mod algerne, eller du kan lade fagfolk gøre det for dig. Det gør de fleste, fordi det er en større mundfuld selv at klare et helt tag.

Kontakt et firma, der har algebehandling i sortimentet, og så har du gjort dit. De vil snart komme og redde dit tag.

Dels vil de effektivt fjerne alle de synlige alger, der er på taget, og dels vil de slutte af med at give hele baduljen en omgang algebehandling, som forringer algers mulighed for at slå sig ned på dit hus.

Lader du firmaet gentage proceduren omtrent hvert andet år, så kan du være helt sikker på, at dit tag holdes algefrit.

Som det er med mange ting her i livet, så er det også sådan med bekæmpelse af alger på dit tag, at det skal tages i opløbet. Sørger du for det, er der ingen ko på isen, og de regelmæssige behandlinger holdes på et fredeligt niveau, og dit tag holdes pænt og helt i mange år.

Det kan godt betale sig.