Kærlighed

Hvad er BDSM for noget?

Dette indlæg er leveret af gæsteblogger – Karen Hansen. Hun har tidligere skrevet indlæg fra Helseboost.dk.

Du er forvirret og forstår ikke sammenhængen mellem alle de ord som flyver rundt i luften?

Lad mig så fortælle, at jeg selv var flere ÅR om at få dem på plads oppe i mit eget hoved. Så hvis du ikke forstår dem efter 10 minutters læsning, så er det altså ikke dig, der er noget galt med.

Vi mennesker kan så godt lide at putte hinanden i kasser. På den måde kan man sorterer folk. Man kan sorterer dem på mange forskellige måder og faconer. F.eks. efter etnisk oprindelse, hudfarve, køn, eller om de er rødhåret eller blonde osv. Når vi taler om BDSM så er det også en måde at putte folk i kasser på. Vi sorterer dem nu bare efter hvilke seksuelle lyster de har og ikke efter hvilken hårfarve eller køn de har.

Alle de mennesker som hører til i BDSM “kassen”, er kendetegnet ved, at de har seksuelle lyster som hører under det begreb, som vi i daglig tale kalder BDSM. Meget logisk, ikke. Hvad der ikke er helt så logisk, er at BDSM ikke bare dækker over 4 seksuelle lyster, som de 4 bogstaver ellers kunne indikerer. Næh, BDSM dækker over hele 6 forskellige seksuelle lyster. Og de lyster er meget forskellige. De er nemlig lige så forskellige som vi mennesker.

Derfor er det vigtigt at forstå, at fordi et menneske er til BDSM, så har det menneske ikke nødvendigvis ALLE lysterne i kassen, men måske blot en enkelt, eller to af lysterne. Derfor kan man ikke generaliserer og sige, at alle som er til BDSM også er Sadister. Eller at alle som er til BDSM elsker at lege med knuder og reb. Det havde ellers været så dejlig nemt, men sådan er denne verden ikke.

Lad os nu se på, hvilke seksuelle lyster, som ligger i BDSM kassen – også kaldt for bdsm legetøj.

Bondage

Er lysten til at binde sin partner med reb/kæder. Ordet bondage dækker over alt binderi. Fra lidt fastgørelse til sengestolperne med et par tørklæder, reb eller kæder, til det mere kunstfærdige begreb Japansk Bondage, som er en hel videnskab, der har sit eget sprog og sine egne indviklede knuder og bindinger, ja selv sit eget sprog.

Erotik

Disciplin

Er lysten til at kontrollere sin partner seksuelt via ordrer, regler og normer. Disciplin kommer af det latinske «disciplina» der bl.a. betyder undervisning, lærdom, dannelse, tugt og sædelig orden. Disciplinen tilvejebringes og opretholdes oftest ved regler, som den overordnede selv fastsætter. Brud på reglerne fører ofte til reel afstraffelse med eksempelvis smæk, spanskrør, pisk, skammekrog o.l.

Dominans

Er lysten til at bestemme seksuelt over sin partner ved hjælp af intense følelser og psykisk dominans. Den Dominante nyder at blive set op til, at være klogere, smartere, mere forudseende, kunne fantaserer, vurdere, planlægge osv. For den Dominante er det vigtigt, at have sin partners uforbeholdne tillid, således at de seksuelle lyster og fantasier også kan udleves.

Submissiv

Er lysten til seksuel underkastelse. Den submissive udviser en underlegen og ofte tilbedende adfærd. Personer med en submissiv adfærd tilsidesætter egne behov og lyster. I stedet bliver den vigtigste opgave, at tilfredsstille og glæde sin partner. Det kan virke selvudslettende, men da partneren har samme store ønske, nemlig at tilfredsstille og glæde sin partner, har vi med to mennesker at gøre, hvis vigtigste formål er, at glæde hinanden.

Sadisme

Er lysten til at påføre sin partner fysisk smerte. Ordet sadisme stammer fra den franske greve (marquis) de Sade (1740-1814). Det betegner generelt den form for ondskab eller grusomhed, som består i at et menneske oplever tilfredsstillelse, glæde eller vellyst ved at påføre andre levende væsener lidelse. Med seksuel sadisme menes, at man kun kan opnå seksuel tilfredsstillelse ved fysisk mishandling af den anden part, og anden torturagtig adfærd – dvs. med fryd at påføre andre mennesker kropslig smerte.

Masochisme

Er lysten til at få påført fysisk smerte. Modstykket til sadismen er masochismen, dvs. den formodede glæde eller vellyst ved selv at blive påført lidelse. Begge fænomener dækkes af den græske betegnelse algolagni – af algos der betyder smerte eller lidelse, og lagneia der betyder vellyst. Seksuelt giver masochismen sig udslag i, at den påførte smerte, kan omsættes til seksuel nydelse.

Dette er de 6 officielle lyster, som hører ind under BDSM begrebet. Så hvis du har en, eller flere af disse lyster, så hører du måske til BDSM verden. Den opmærksomme læser (som om jeg har andet *b*) bemærkede straks det lille ord “måske”.

Hvorfor nu “måske”?

Jo, for ud over de officielle lyster, så er der lige nogen forudsætninger som SKAL være til stede, før du kan kalde dig BDSM`er. Det er nemlig en forudsætning, at lysterne kun leves ud af voksne mennesker som leger i lyst og af egen fri vilje.

Kun hvis de forudsætninger er tilstede, hører du under BDSM verden.