Bremser på bil

Hvorfor skal bremserne på din bil udluftes?

En bils bremser er det vigtigste sikkerhedssystem vi har, når vi bevæger os ud i trafikken. De sikrer både vores egen og andres sikkerhed. Ofte skænker vi det slet ikke en tanke, at de en dag kan svigte, for de virker jo i vores dagligdag. Og heldigvis for det. Det lette tryk på pedalen er en instinktiv handling vi udfører, uden at tænke videre over det. Lige indtil den dag, hvor bremserne ikke længere opfører sig, som de plejer.

Som med alle andre dele på din bil bliver bremserne slidte. Derfor er det yderst vigtigt, at bremsesystemet kontrolleres og serviceres med jævne mellemrum. Faktisk skal du helst vedligeholde og rense dine bremser 1-2 gange årligt. Et af de scenarier, der pludselig kan sætte sikkerheden over styr er luft i bremsesystemet, da det kan føre til skæve opbremsninger. Heldigvis kan du undvige det scenarie, hvis du husker at udlufte dine bremser.

Hvornår skal de udluftes?

Bremsesystemet i vores biler er et komplekst system, og mange dele skal arbejde sammen for at sikre, at vi altid stopper ved rødt lys. Er der først bøvl med bremseskive eller bremseklodser, påvirkes de andre dele og bremseevnen forringes. Der kan altså hurtigt opstå en kædereaktion af problemer, som du helst skulle foregribe, inden det er for sent.

En udluftning af dit bremsesystem er en af de sikkerhedsforanstaltninger, du kan tage for at undgå at systemet svigter. Er bremseslangen på et tidspunkt blevet fjernet, har bremsekaliberen været skilt ad ved et besøg på værkstedet, eller er der kommet luft i systemet, som resultat af for lidt bremsevæske, skal du være særligt opmærksom på, om dine bremser skal udluftes. Disse tre scenarier er alle indikatorer for, at det er blevet tid til en udluftning.

Vær altid opmærksom

Som udgangspunkt skal du dog altid reagere, hvis dine bremser opfører sig anderledes end normalt. Det er eksempelvis ikke normalt, at du pludselig kan træde din bremsepedal helt i bund, så den får kontakt med gulvet. Det er tegn på for lidt bremsevæske.

Det er heller ikke normalt, hvis oplever at bilen triller frem og tilbage, efter du har bremset op. Det er tegn på, at dine bremseklodser med stor sandsynlighed er blevet skæve, så vær altid opmærksom på din bils adfærd, når du kører.

Hvordan udlufter jeg bremserne?

Kan du nikke genkendende til et eller flere af de tre ovenstående scenarier, er det blevet tid til at foretage en udluftning af dine bremser. Næste skridt er at få sendt bilen på værksted, så du hurtigst muligt kan køre trygt og sikkert igen. Da vi har med bilens allervigtigste komponent at gøre, er det ikke ligegyldigt, hvilken automekaniker, der udfører arbejdet. Samtidig ved vi, at værkstedsregningen hurtigt kan blive dyr, og derfor kan man lige så godt kigge sig om efter et autoriseret værksted, hvor pris og kvalitet går op i en højere endhed.

Her kan Autobutler.dk lette en stor del af dit forarbejde, da du kan indhente tre uforpligtende tilbud fra forskellige værksteder. Alt du skal gøre er at beskrive den opgave, du skal have udført, og inden for 24 timer har du tre tilbud fra værksteder i dit lokalområde. Derefter kan det være en god ide at tjekke op på værkstedernes anmeldelser og tilbagemeldinger fra tidligere kunder, så du sikrer at din bil, og ikke mindst dens bremser, er i de bedste hænder.

Langt de fleste vælger at tage bilen til et autoriseret værksted, når det kommer til udluftningen af bremser. Udluftning kan være en omstændig og kompliceret proces, så derfor er det selvsagt essentielt, at man ved, hvad man laver i sådan en situation. Især når der er tale om en af de vigtigste – hvis ikke den vigtigste – komponent i din bil.

Det er muligt at udlufte bremserne selv, men her er det vigtigt at understrege, at det ikke er en opgave, man skal kaste sig ud i, hvis man blot er vant til at rode lidt med bilen i fritiden. Er man omvendt en kyndig mekaniker, skal man helst ud at have fat i et bremseudluftningsværktøj, der dræner bremsevæsken fra systemet. Det giver dig mulighed for at klare opgaven selv.

Godt for sikkerhed, økonomi og miljø

Forhåbentligt har vi nu gjort dig klogere på, hvorfor udluftning af bremserne skal være en naturlig del af din bils vedligeholdelse. Vigtigst af alt er det med til at sikre, at din bil forbliver sikker at færdes i, og det siger sig selv, at hvis bremserne ikke er i orden, er bilen det heller ikke.

Som en ekstra bonus gavner udluftning af bremserne mere end din og andres sikkerhed. Vedligeholdte bremser giver nemlig også en økonomisk gevinst og er derudover godt for miljøet, da slidte bremser forbrænder mere brændstof hurtigere. Det må siges at være en win win-situation.